Ut på tur

Vi har vært på besøk hos tre barnehager som har tatt oss med til sitt favoritt-tursted.

Askedalen barnehage i Leikanger

Vi er heldige som held til nær sentrum, og samtidig heilt inntil sjøen, bustadområda og landbruksjorda her i Leikanger. Det gjer at vi kan gje barna mange og varierte opplevingar i nærmiljøet, og vi er mykje ute på tur. Jakt- og fiskeforeininga er så greie at vi får låne båten deira når vi ønskjer det, slik at barna får komme seg ut på fjorden og gjerne prøve fiskelykka. Ruslar vi litt oppover i lia, finn vi litt meir utfordrande turområde. Der kjem vi til eplehagane og ein gammal gard som vi får bruke som leikeplass. Rett ved sida går sauene på beite, og eit stykke lenger borte har vi elva som bruser nedover mot fjorden, og ei smal, blå bru som vi går over. Det er alltid like spennande å sjå om det er noko som ventar på oss under brua!
– Hilde Valvik Menes, eigar og styrar.

Margarinfabrikken barnehage i Oslo

Det er ikke noe annet sted barna blir utfordret så mye som i det ulendte terrenget i skogen. Vi finner hindre og utfordringer overalt, og barna blir hele tiden utsatt for nye utfordringer. Vi ser mer samarbeid blant barna når de for eksempel prøver å få opp en rot, eller når de hjelper hverandre med å komme opp en skråning. Naturen stresser oss ned og øker kreativiteten, barna får mange mestringsopplevelser, og de blir mer selvstendige. Barn trenger å være aktive, både for den mentale helsen og for å forebygge skader senere i livet. Og ved å bruke naturen blir det også mindre konflikter. Det er nok natur til alle. Lekene er udefinerbare, og dersom vi trenger 18 pil og buer, så finner vi det i form av pinner og kvist.
– Iselin Røsholt, pedagogisk leder.

Knutseskogen barnehage i Holmestrand

Barnehagen er «nærmeste nabo» til Bassengparken, og her har barn og voksne etablert flere tursteder. På bildene ser vi «Ekornplassen», fordi det er ekorn der hvert år, og «Bjørkeplassen» som er omgitt av store bjørketrær. Vi har sammen med barna laget gapahuk og ildsted på begge plassene, og dette har vært en del av et prosjekt hvor vi har lært om «livet før og nå i Bassengparken». Det er mange grunner til at dette er våre favoritt-tursteder: Vi har bål og bålmat hele sesongen, og det er flott skogsterreng som barna er veldig glad i å leke i. Det er også store akebakker på vinteren, noe som er veldig moro. I området finnes alt fra innsekter, salamandere, frosker, ekorn, mange arter sommerfugler, ender (som vi gir mat), og mye mer. Vi har også sett rådyr der.
– Heidi Håkonsen, pedagogisk leder.